Kjenner du på matfrykt?

Sep 04, 2023

En reise mot matglede og frihet <3

Mat er en kilde til næring, men også til nytelse og fellesskap. For noen kan maten også utløse følelser av frykt, usikkerhet og angst. Man kan kjenne på at fellesskap rundt mat er vanskelig, for eksempel om man jobber med vektnedgang, sliter med mage/tarm problematikk eller har allergier.

Matfrykt er en reel utfordring som vil påvirke de som lider av det redusert livskvalitet. Det er derfor jeg mener at vi som jobber innen kosthold og ernæring må spre matglede og positive matopplevelser. Fokus må selvfølgelig være på bra og næringsrik mat, vi kan informere om feller man kan gå in, men vi må balansere våre ord så de ikke skaper matfrykt. Jeg tror kosthold handler om å finne sin personlige balanse og et kosthold som passer din kropp. Hvis du i kaoset av råd og anbefalinger sliter med å finne din vei kan du snakke med en veileder som kanskje gir deg det perspektivet du trenger for å nå ditt mål.

 

Gjennom mine år som veileder har jeg sett mange ulike varianter av matfrykt. Det kan involvere frykt for spesifikke matvarer, teksturer eller frykt for det å spise offentlig. Husk at kjenner du på noen av disse er du ikke alene, du kan få hjelp og det er første steg mot å takle sin matfrykt.

Årsaker til matfrykt kan komme av mange årsaker. Det kan være traumatiske opplevelser, negative assosiasjoner, sosiale påvirkninger eller underliggende psykiske helseproblemer. Det å finne rot årsaken vil være avgjørende for å overvinne frykten og finne sin mat-balanse.

 

Hvis dette er noe du sliter med har du kanskje også kjent at det begrenser livet ditt på mange måter. Det kan påvirke valgene du tar rundt måltider, type mat, sosiale arrangementer og til å med hvilke reiser du velger å ta. Matfrykt kan føre til unødvendig stress og angst i hverdagen – det er derfor viktig å ta tak i utfordringen.

 

Dette kan du gjøre for å snu din matfrykt:

  1. Bevissthet – finn ut hvilke matvarer eller situasjoner som utløser frykt for deg. Dette kan bidra til å avdekke underliggende årsaker.
  2. Gradvis eksponering – prøv gradvis å eksponere deg for de matvarene du frykter. Start med små mengder, kanskje en konsistens du takler og jobb kontinuerlig.
  3. Søk støtte – snakke med en profesjonell som jobber med kosthold, gjerne noen som er spesialisert innen spiseforstyrrelser.
  4. Endre tankegangen din – arbeid med å endre tankemønster og assosiasjoner knyttet til mat. Fokuser på positive aspekter av mat og måltider.
  5. Øvelser i mindfullness – lær teknikker som hjelper deg å takle angst og stress forbundet med matfrykt.

 

 

Å overvinne matfrykt er en reise, det kan ta tid. Husk da at små skritt også er fremgang. Du kan gradvis begynne å få matglede og få frihet rundt mat igjen, uten begrensninger. Et kosthold i balanse er kanskje det vi alle søker og ønsker å oppnå!

Hold deg oppdatert på blogposter og nyhetsbrev!

Bli med på vår epostliste å få bloggposter og gode tips direkte i din innboks!

Vi hater søppelpost vi også, så mailboksen din blir ikke full av spam fra oss<3